Wat zegt de bijbel over kinderkleding?


Uncategorized /

De Bijbel zegt vrij weinig over kinderkleding. Dat komt natuurlijk met name doordat kinderkleding een vrij onbelangrijk onderwerp is om over te schrijven. Er zijn veel belangrijkere zaken die in de Bijbel worden behandeld en toegelicht. Waarom zou God ruimte wijden aan zoiets vanzelfsprekend als kinderkleding?

Het antwoord daarop is vrij duidelijk: omdat de mens zelf zijn eigen regels en tradities heeft gemaakt en die heeft gerelateerd aan het geloof. In werkelijkheid schrijft de Bijbel niet voor dat men in zwarte kleding naar de kerk moet gaan. Toch doen veel Christenen dit. De Bijbel zegt ook niet over dat vrouwen rokken en jurken moet dragen, maar slechts dat de vrouw degelijk gekleed moet gaan. De mens, met name de strenge Christelijke stromingen, heeft daar van gemaakt dat de vrouw dus geen broeken mag dragen.

Eigenlijk is dat raar. Wanneer men in de geschiedschrijving teruggaat, valt er op te maken dat men in de tijd van Jezus geen broeken droeg, maar juist ook een soort jurken. De mannen en vrouwen droegen jurken en zowel mannen als vrouwen droegen geen broeken. De broek is een kledingstuk uit latere tijden. Dat is overigens wel voor te stellen. Het lijkt mij erg lastig om een broek te fabriceren zonder een naaimachine.

Jezus zegt dus niet over of vrouwen wel of geen broek mogen dragen. Daarentegen is het aannemelijker dat mannen geen broek mogen dragen, omdat Jezus dat ook niet deed. Het zou dus passender zijn voor mannen uit deze strenge kringen om in een rok (of nog beter een jurk) naar de kerk te gaan op zondag.

Ondanks dat dit logischer is, slaat dit ook kant nog wal. Conclusie: wat is er zo belangrijk aan de regel in strenge Christelijke gemeenschappen dat vrouwen geen broeken mogen dragen?

En kinderkleding?

Dat gaat verder wat betreft kinderkleding. De Bijbel zegt hier niets over. Het mag duidelijk zijn dat, wanneer je de Bijbel erop naslaat, kleding over het algemeen niet uitdagend zou moeten zijn, maar dan men degelijk gekleed zou moeten gaan. Tegenwoordig is kleding vaak erg ‘sexy’, dat wil zeggen: er is veel bloot en de vormen van het lichaam zijn duidelijk te zien. Wat betreft kinderkleding lijkt het mij vooral goed om je kinderen degelijk te kleden. Dit geldt overigens voor iedereen, zowel Christelijk als niet Christelijk.

Welke kinderkleding is degelijk?

Wanneer we op internet gaan zoeken naar voorbeelden van kinderkleding, komen we snel op de website van Amazingkids.nl. Daar zien we eigenlijk dat het algemeen geaccepteerd is in onze maatschappij om kinderen degelijk te kleden. Kinderkleding heeft weinig bloot, kan als degelijk worden gezien en het is juist in onze maatschappij een taboe dat kinderkleding ‘sexy’ dient te zijn. Logisch.

De Bijbel zegt weinig over kleding in het algemeen, behalve dat het degelijk zou moeten zijn. Kinderkleding voor jongens en meisjes is altijd degelijk. Je kunt dus met een gerust hart de kinderkleding kopen die je mooi vindt of die goed bij je kind past. Maak je vooral niet teveel zorgen en al helemaal geen zorgen over wat extreem Christelijke groeperingen zullen zeggen. Die vinden namelijk nooit wat goed wat buiten hun eigen gefabriceerde traditie valt.

Wat er allemaal bij het christendom komt kijken, zal ik in mijn volgende blog toelichten.